Teknoloji Haberleri

NTV Haber - Türkiye ve Dünya Gündemi Güncel Son Dakika Haberleri - Editörün Seçimi
  • Modern simya: Dünyanın en büyük makinesi kurşunu altına dönüştürdü

    Araştırmacılar, atom altı parçacıkların devasa hızlarda birbiriyle çarpıştırıldığı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda kurşunu altına dönüştürdü.

    Cenevre yakınlarındaki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nde (CERN) çalışan araştırmacılar, devasa çarpıştırıcının 2015-2018 yılları arasında ikinci kez çalıştırıldığı dönemde yaklaşık 86 milyar altın çekirdeğinin üretildiğini tespit etti. Tüm bu çekirdekler, kurşun atomlarının ışık hızının yüzde 99,999993'ü kadar hızla çarpıştırılması sonucunda elde edildi. Ancak bu, 29 trilyonda bir gram altına denk gelen çok küçük bir miktar. MODERN SİMYA Yüzyıllar boyunca büyük düşünürler, kurşun gibi temel metalleri altına dönüştürmenin, yani simyanın olanaklarını araştırdı. Metalleri dönüştürme gücüne sahip olduğuna inanılan efsanevi Felsefe Taşı, birçok kurmaca esere de konu edildi. Simya araştırmaları modern kimyanın temellerinin atılmasını sağlasa da Felsefe Taşı gibi mucizevi bir şey ortaya koyamadı. Dünyanın en büyük makinesi unvanlı, 27 kilometre uzunluğundaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ise kurşunu altına dönüştürmenin daha bilimsel yolunu ortaya koydu. Simyacılar, kurşun ve altının benzer yoğunlukta olmasından yola çıkarak, kurşunun "hasta" olduğuna ve altına dönüştürülerek “iyileştirilebileceğine” inanıyordu. Simyacıların bu inancı bir açıdan doğruydu: Altın ve kurşun periyodik tabloda birbirine çok yakın ve altının 79 protonu var (kurşundan sadece üç eksik). Bu da parçacık hızlandırıcılarındaki çarpışmaların altın üretmek için kurşundan sadece üç protonu (bazı nötronlarla birlikte) koparması gerektiği anlamına geliyor. Öte yandan, bir veya iki protonun koparılması da sırasıyla talyum ve cıva oluşumuna neden oluyor. DEDEKTÖRLE ÖLÇÜLDÜ Hakemli bilimsel dergi Physical Review C'de yayınlanan araştırmada, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı içindeki en önemli dedektörlerden biri olan ALICE’in ölçümleri incelendi. ALICE, çarpıştırıcının içerisinde her saniye gerçekleşen milyarlarca parçacık etkileşiminden yayılan proton ve nötronları tespit ederek çalışıyor. Ölçümler, çarpıştırıcıdaki etkileşimler sonucunda talyum veya cıvanın daha sık oluştuğunu gösterdi. Ancak deneyin üçüncü bölümünde saniyede yaklaşık 89 bin çekirdeklik hızda altın üretildiği ortaya kondu.
  • Bill Gates'ten Elon Musk'a suçlama: "Fakir çocukları öldürdü"

    Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'ı "dünyanın en yoksul çocuklarını öldürmekle" suçladı.

    Financial Times'a konuşan Gates'e göre ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın müttefiki Musk, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı (USAID) tasfiye ederek çocukların ölümüne sebep oldu.

    Musk'ın başında olduğu Hükümet Verimliliği Kurumu (DOGE), şubat ayında USAID'in çoğu birimini tamamen kapatmış ve kalan kısmını da Dışişleri Bakanlığı'na devretmişti.

    DOGE aynı zamanda dış yardımlarda kullanılan hibeleri de dondurmuş ve USAID'in bir zamanlar 10 bin olan çalışan sayısını 300'ün altına düşürmüştü.

    Financial Times röportajında Gates, "Dünyanın en zengin adamının dünyanın en fakir çocuklarını öldürmesi pek hoş bir tablo değil." diye konuştu.

    HIV'E YAKALANAN ÇOCUKLAR

    Gates, hibe kesintilerinin aniden yapılmasının, yiyecek ve ilaç yığınlarının depolarda çürümesine yol açtığını dile getirdi.

    Gates ayrıca Musk'ın USAID'i veya kurumun yaptığı çalışmaları anlamadığını söyledi. Musk'ın, kurumun Gazze'de Hamas'a destek sağladığına inanarak hibeleri kıstığını, ancak gerçekte bu hibelerin Mozambik'in aynı adlı eyaletindeki bir hastaneye, kadınların bebeklerine HIV bulaştırmasını önlemek için verildiğini söyledi.

    Gates, "HIV'e yakalanan çocuklarla tanışmasını çok isterdim çünkü parayı o kesti." dedi. 

  • Sanatçılardan yapay zeka isyanı:  "Eserlerimiz sizin değil"

    Elton John ve Dua Lipa'nın da aralarında bulunduğu yüzlerce sanatçı İngiltere hükümetinin yapay zekâ şirketlerinin telifli içeriklere erişim izni verecek düzenlemesine karşı birleşti.

    Elton John, Dua Lipa ve aralarında birçok tanınmış müzisyenin bulunduğu 400'den fazla İngiliz sanatçı, İngiltere hükümetine seslenerek yapay zekâya karşı telif haklarının korunmasını talep etti.

    Hafta sonu yayımlanan açık mektupta, sanatçılar Başbakan Keir Starmer’dan, yapay zekâ şirketlerinin telifli içerikleri kullanmasına sınırlamalar getirecek yasa değişikliğini desteklemesini istedi. Mektup, Lordlar Kamarası üyesi Beeban Kidron tarafından sunulan değişikliği gündeme taşıdı.

    Mektupta, “çalışmalarımızı teknoloji devlerinin emrine verirsek büyüme fırsatını kaçırırız” ifadeleri yer aldı. Sanatçılar, hükümetin gerekli adımları atmaması durumunda eserlerinin teknoloji şirketlerine "bedavaya verilmiş" olacağını ifade etti.

    Mektup, parlamenterlere şu çağrıyla sona eriyor: “Bizi desteklemek, geleceğin yaratıcılarını desteklemektir. Çalışmalarımız sizin başkalarına vermeniz için değildir.”

    İngiltere Bilim, Yenilik ve Teknoloji Bakanlığı ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

    YASADA NE DEĞİŞİYOR? 

    İngiltere hükümeti, OpenAI ve Google gibi yapay zekâ tekonolojilerinin telifli içerikleri eğitim verisi olarak kullanmasına olanak tanıyacak bir düzenlemeyi geçen yıl tartışmaya açmıştı. Taslak öneriye göre, içerik üreticileri eserlerinin yapay zekâ tarafından taranmasını istemiyorsa bunu aktif olarak engellemek zorunda kalacak.

    Sanatçılar ve sektör temsilcileri, bu durumun içerik üreticilerine haksız bir yük getirdiğini ve emeklerinin izinsiz kullanılmasıyla sonuçlanacağını savunuyor.

    Şubat ayında Annie Lennox ve Damon Albarn gibi sanatçılar, hükümetin telif yasasında önerdiği değişiklikleri protesto etmek için sessiz bir albüm yayınlamıştı.